sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Se kuuluisa viisuminhakeminen Venäjälle!

Tällä hetkellä toivon, että joku nauraa mulle paskaisesti ruudun takana ja päivittelee kuinka vaikeasti oon hoitanut viisuminsaannin Venäjälle. PLIIS, jonkun on sanottava että on helpompiakin tapoja. Miksi kukaan haluaa ikinä matkustaa kyseiseen maahan, jos sinne pääseminen on oikeasti näin työlästä?
Etsin netistä eri vaihtoehtoja mitä kautta voisin hankkia viisumin Venäjälle. Ajattelin, että kun kirjoitan Googlen hakukenttään ”Venäjä + viisumi”, niin siitä aukeaa suoraa miljoona paikkaa, josta voin kyseisen paperin hakea ja se siitä. Toisin kuitenkin oli. Se ei oikeasti ollut niin yksinkertaista. Ruudulle hyppää linkit matkatoimistoihin, joiden sivuilla sivulauseessa lukee, etteivät he järjestä viisumeita kuin vain heidän kautta matkustaville. Haistakaa paska. En suostu ottamaan matkoja matkanjärjestäjien kautta, kun en halua maksaa matkasta tuplahintaa. No sitten edessä on venäjäseura jne. Näissähän nimi jo kertoo sen, että järjestäminen mattimeikäläiselle on turhaa kun ei ole jäsen.  No sitten vihdoin ja viimein avaan lähialuematkojen sivut, joiden etusivulla olevassa bannerissa, jo näkyvät maatuskat (=mun pään sisällä Venäjä). Tutustun sivuihin ja eri viisumityyppeihin, hintoihin jne. Blondikin tajuaa sivuista jotain ja toteaa, että se taisi olla sitten tässä.


Kyseiset rivit kuulostivat niin yksinkertaisilta ja helpoilta, että päädyin heti tähän.
”Kun matkustat Venäjälle, tarvitset viisumin. Viisumi on henkilökohtainen ja määräaikainen Venäjän konsulaatin tai suurlähetystön myöntämä asiakirja, joka antaa luvan rajanylitykseen ja maassa oleskeluun. Viisumin tyyppi perustuu mm. matkan tarkoitukseen (esimerkiksi turismi tai työmatka) ja vierailun kestoon.´
Lähialuematkojen viisumikeskuksen kautta sopivan viisumin hankkiminen on helppoa ja nopeaa.”

Selvintä sivuja tutkiessa on se, että tulee ottaa matkaamme varten kertaviisumi,
(”Kertaviisumi on voimassa 2 - 30 päivää ja oikeuttaa yhteen edestakaiseen matkaan. Viisumi leimataan maahan tullessa ja sieltä poistuttaessa. Yhden käyttökerran jälkeen viisumi on mitätön. Erillistä automerkintää viisumeihin ei enää laiteta.”), passin tulee olla täysin ehjä, voimassa vielä puolivuotta matkan päätyttyä, viisumia varten tulee ottaa tuore passikuva ja vakuutus ovat ehdoton. Nämä asiat eivät tunnu mitenkään oudoilta. Kunhan vaan hoitaa asiat kuntoon.
Mutta sitten alan tutustumaan viisumihakemukseen. Kaikki säännöt saavat jo stressiä pintaan. Täytä kaavake isoilla kirjaimilla kokoajan samaa kuulakärkikynää käyttäen ja korjauksia ei saa olla ainuttakaan. Paineen allahan mä kirjoitan varmasti väärin. xD
Tarvittavat asiakirjat
Sinun tulee toimittaa seuraavat asiakirjat viisumianomusta varten: passi, valokuva, täytetty viisumianomuslomake sekä matkavakuutustodistus.
Passi
Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta viisumin päättymisen jälkeen ja siinä on oltava tyhjiä sivuja käytettävissä. Passin on oltava täysin ehjä: jos jokin sivu on edes osittain irti, viisumianomus voidaan hylätä.
Valokuva
Liitä viisumianomukseen virallinen passikuva, jonka mitat ovat 3,5 x 4,5 cm ja joka on korkeintaan kuusi (6) kuukautta vanha. Voimme ottaa viralliset passikuvat sinusta toimistollamme erillistä korvausta vastaan (10 euroa - 8 värikuvaa).
Viisumihakemus
Täytä viisumianomuslomake ohjeiden mukaisesti. Muista viisumia anoessasi täyttää myös viisumianomuslomakkeen tilausosa, josta käy ilmi toivomasi viisumityyppi ja toimitustapa. Mikäli viisumianomus tai tilausosa on puutteellisesti täytetty, emmekä tavoita viisuminhakijaa, emme vastaa mahdollisista virheistä viisumissa tai sen toimituksessa.
Vakuutustodistus
Suomen kansalaiset tarvitsevat aina viisumianomuksen liitteeksi todistuksen voimassa olevasta matkavakuutuksesta. Tarvittaessa Lähialuematkojen kautta on mahdollista ottaa If matkustajavakuutus. Vakuutustodistuksesta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
•Koko nimi (kuten passissa)
•Syntymäaika
•Vakuutuksen numero
•Vakuutuksen voimassaolotiedot (todistuksessa oltava konkreettinen päättymispäivä)
•Maininta vakuutuksen sisällöstä
•Matkavakuutuksen tulee kattaa kaikki kulut äkillisen matkasairauden varalta sekä vainajan kotiinkuljetuskustannukset.

Jos vakuutuskortissa lukee yllä luetellut tiedot niin kertaviisumiin riittää vakuutuskortin kopiot molemmin puolin. Useimpien vakuutusyhtiöiden korteissa ei ole vaadittavia tietoja. Jos kortissa ei ole vaadittavia tietoja, niin vakuutusyhtiöstä tulee tilata A4-kokoinen matkavakuutustodistus Venäjän viisumia varten ja pyytää vakuutusyhtiötä faksaamaan sen toimistollemme.”

Viisumianomus
Viisumianomuslomakkeet ovat uudistuneet 06.10.2010 alkaen. Viisumianomuksessa ei saa olla yhtään korjausta ja myös tummennukset lasketaan korjauksiksi. Virheellinen anomus voi aiheuttaa lisäkustannuksia asiakkaalle esimerkiksi pikalisien muodossa.
Koko anomus tulee täyttää alusta loppuun samalla kuulakärkikynällä. Tussi- tai mustekynät eivät kelpaa. Tietokoneella täytettyyn ja tulostettuun kaavakkeeseen saa tehdä lisäyksiä, kunhan se tapahtuu yhdellä kynällä.”

Viisumihakemuksen täyttö.
 Nyt on viisumihakemus kuitenkin täytetty ja kyllä, mokasin ensimäistä täyttäessä. Passinnumero voi olla jollekin ylitsepääsemättömän vaikeaa kirjoittaa oikein. Uusi paperi täyttöön ja nyt näyttää paremmalta. Tosin, en tiennyt täytinkö kaikki kohdat aivan oikein, koska hakemuksen pienet ruudukot ei riittänyt millään mm. kohdassa johon piti ilmoittaa opiskelupaikka, sen osoite ja muut yhteystiedot. Päätin täyttää paperin loppuun toimistolla ja kysyen samalla asiasta.
Vein viisumihakemuksen lähialuematkojen toimistoon Helsinkiin Vuorimiehen kadulle. Liike oli pieni ja heti sisään astuessa sai huomata venäläisiä koriste-esineitä hyllyillä. Odotin vuoroani tiskille muutaman minuutin ja tämän jälkeen sain erittäin ystävällistä palvelua tiskin takana istuvalta hyväntuuliselta naiselta. Kysyin hakemuksen kohdista ja sain selvennyksen kysymyksiin. Tämän jälkeen virkailija silmäili hakemuksen, tarkisti passin kunnon ja otti vielä vakuutuskortista kopiot. Jätin hakemuksen 15.2. ja sain kuulla, että saisin päätöksen 27.2. Lähdin helpottuneena liikkeestä ja näin oli yksi asia hoidettu reissua varten.

Aikaa hakemuksen jättämisestä oli kulunut reilu viikko, kun sain jo 24.2 puhelimeen viestin, jossa ilmoitettiin tilattujen viisumien olevan noudettavissa toimistolta. Muutamaa päivää myöhemmin kävin noutamassa passini viisumilla. Palvelu oli jälleen kerran erittäin ystävällistä ja niin minulle esiteltiin vielä passista löytyvä viisumi ja sen voimassaoloaika. Maksoin hyvin mielin 76€ hintaiset kulut ja heti liikkeestä ulospäästyä oli pakko laittaa Sallalle laittaa, että nyt on kyseinen lupa noudettu.

Nyt on viisumi, JEEJEEJEE! :DDD


Nyt kun jälkeenpäin ajattelee koko ”hakuprosessia” on hieman vaikeaa muistaa mikä siinä oli niin stressaavaa ja hermoja kiristävää. Sitä se kuitenkin silloin oli. Onneksi nyt saa olla helpottunein mielin ja odottaa vain reissuun lähtöä, mikä onkin aivan pian.
-A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti