perjantai 12. huhtikuuta 2013

Stockholm 1.-5.1.2013 (part.1)


Vuoden ensimmäiselle reissulle päästiinkin sitten lähtemään heti ensimmäisenä päivänä. Lyhyesti syyt siihen miksi lähdettiin moikkaamaan länsinaapuria olivat joululoma ja edullinen reissu. Omasta puolesta voin myös sanoa, etten ole koskaan aikaisemmin viettänyt päivää pidempää Tukholmassa. Ruotsiin pääsee liiankin vaivattomasti päiväristeilyillä ja ehkä juuri sen takia aina käynnit onkin jäänyt siellä niin lyhyiksi.

Ilmoitin muille, että haluan vuoden vaihteen jälkeen jonnekin matkalle, koska muuten en jaksaisi Suomen tylsää ja pimeää talvea. Koska ollaan totuttu aina halpoihin lentoihin yms. tuntui liian pahalta maksaa muutaman satasen lennot. (Miksi itsensä on opettanut tähän). Sattumien summana saatiinkiin edullistakin edullisemmat matkat Turusta Tukholmaan ja niin päätettiin viettää vapaapäivät naapurimaan pääkaupungissa seikkaillen. 

Ja nyt niitä hurjia matkakuluja... Oltiin kaveriporukalla marraskuussa risteilyllä ja taxfreessa käteen iskettiin matkalahjakortti. No päätettiin käyttää tää risteilylahjakortti menomatkaan ja kulujahan tästä tuli 6€/hytti, eli 1,50€/hlö. Takaisintulo hoidettiin kaverin äidin joululahjamatkakortilla (jota tallinksilja taitaa jakaa kaikille kanta-asiakkailleen.) ja paluumatkan hinnaksi tuli puolestaan 6€/hlö.
Matkoihin siis tällä kertaa meni 7,50€. Ja on kyllä hyvittavaa että pelkästä junasta/bussista maksaa sen tuplahinnan, vaikkei menisi edes yhtään pidemmälle. :DDD

Jotta muistimme käyttää kaikki mahdolliset alennukset reissun aikana, varattiin huone Tukholman Omenahotellissa. Ollaan käytetty Omppua Suomen lisäksi Köpiksessä ja ne on osoittautunut hyviksi. Mulla itsellä ei oo kyllä mitään huonoa sanottavaa koko ketjusta. Mutta sitten niihin hintoihin. Joku tarjous oli taas bongailtu jostain paikasta X ja tarjouskoodia käyttäen 3yötä Ompussa maksoi yhteensä 140€, eli 35€/hlö.

Nopeiden laskutoimitusten jälkeen ja tällä matikkapäällä etukäteen kuluihin meni 42,50€, mikä ei mun mielestä ole suinkaan paha viiden päivän reissusta. Harvemmin sitä on saanut matkoja ja majotuksia tuolla hinnalla.

Mutta jos sitten palataan itse matkaan...

Lähdettiin Turun Viikkarin satamasta 20:55. Koska ollaan niin loistavia matkustajia ja tarkistetaan aina kaikki asiat useaan kertaan, luultiin laivan lähtevän puoli tuntia aikaisemmin ja sen takia saatiinkin sitten kuluttaa aikaa satamabaarissa. Kahvia huiviin ja viime hetken datailua (, kertoo varmaan paljon elämän laadusta xDDD ).Hytti meillä oli jossain seiskakerroksella ja tollanen normi sisähytti oli kyseessä. En tiedä kuinka paljon olisin sitä ikkunaa tarvinnut hintaa nostamaan nukkuessani. Matka sujui perus risteilykaavanomaisesti ja taxfreessa meille iskettiin käteen jälleen lahjakortti. (Saa nähdä tuleeko sitä käytettyä). Harmi vaan, että lahjakortti oli taas Tukholman suuntaan, sillä en tiedä riittääkö kenelläkään mielenkiinto käydä sillä suunnalla joka kuukausi. Iltaa käytiin katsomassa jotain tyttöbändiä (+ tais siinä 1mieskin olla) yökerhon puolella. Bändin nimi oli Iiris tai joku vastaava naisen nimi. Bändi soitti pelkästään covereita ja mainitsemisen arvoinen asia oli NANANAA-potpuri. Vaikka välillä tuntuu, että joka toisessa biisissä on joku "nanananaa"-kohta, niin oli kiva seuraa potpurin etenemistä, kun tuli iloisia ahaa-elämyksä biisin vaihtuessa. Melko pitkään ei kyllä jaksettu jäädä yöhön, kun aamulla piti heräillä laivastapoistumista varten.


Laiva oli perillä Tukholmassa ainakin tällaselle aamunukkujalle liian aikaisin. Viikkarin terminaali on kävelymatkan päässä keskustasta, joten kipitettiin aamuisia kaupungin katuja pitkin ensimmäisenä päämääränä rautatieasema. Tavarat säilytykseen ja aamupalaa etsimään. Onneksi rautatieasemalla paikan etsimiseen ei mene koskaan aikaakaan ja niinpä saadessa kahvia naamaan alkoi vähitellen myös heräämään.

Mulla on jostain syystä jäänyt aina koko Tukholma jollain tavalla täysin vieraaksi, vaikka siellä useamman kerran onkin käynyt. Pikkutytöstä asti on aina skippaillut kaikki kuninkaalliset nähtävyydet ja siirtynyt näistä vähän matkan päähän shoppailemaan lemppari ostoskadulle. Tällä kertaa etukäteis tarkoituksena oli, että käteen jäisi muutakin kun valtava määrä hennesin muovikasseja ja aika tyytyväinen saakin olla että näin myös kävi.Kun oltiin kiskottu aamukahvit ja sämpylät naamaan, lähdettiin kävelemään Junibackeniin. Kaikkien sisäiset lapset oli herännyt jo viikkoja ennen reissua eloon, kun oltiin alettu puhua mitä kukin haluaa ehtiä nähdä. Kaikille on pienenä luettu ja jokainen oli itse lukenut Astrid Lindgrenin tarinoita, joten Junibackeniin oli päästävä. Tai ainakin mun oli päästävä etunenässä. Oon varmaan lapsena kokenut suurta vääryyttä, kun oon joutunut skippaamaan koko paikan. (tai sitten  en ole kauhean suurta vääryyttä kokenut, kun en ole ollut tietoinen edes koko paikasta.) 


Pihalla tönötti Lindgrenin näköispatsas kirja kourassa ja piha oli jo meidän saapuessa aivan täynnä lapsia vanhempineen. Ei tiedetty, että paikka oli näin suosittu ja saatiin olla tyytyväisiä, että oltiin lähdetty ajoissa liikkeelle. Hieman kyllä huvitti, kun jonotettiin kolme-viisi vuotiaiden kanssa satumaahan. :DDD

Sisäänpääsy oli melko kallis maksaessa toista sataa kruunua. Mutta halu nähdä ja kokea paikka oli suuri, maksoi sisäänpääsyn mukisematta. Lapsille talossa oli vaikka mitä leikittävää jne. Meille puolestaan vaan kirjamyymälä ja tarinajuna. :D Ahtauduttiin neljän hengen porukallamme pieneen junavaunuun ja lähdimme kuuntelemaan/katselemaan Astridin tarinoita. Juna oli kiva ja varmaan lapsetkin pitää siitä. Tosin olin itse tyytyväinen, että olin tietoinen saduista, joissa junamatkalla vierailtiin. Muuten en luultavasti olisi jaksanut odottaa matkan taittumista.
Junibackenissa ei mennyt hirveän kauaa ja niinpä jatkettiin matkaa Djurgårdenissa eteenpäin. Seuraavana käveltiin Aquarium museumin ohi, minne päätettiin myös mennä. Sovittiin, että nyt kierretään paikkoja, jonne halutaan. Vesimuseoon maksoi liput sadan kruunun luokkaa ja täytyy sanoa, että paikka on pieni. Nopeasti kierretty ja matka sai taas jatkua.


Seuraava etappi oli Skansen, josta oli joskus saanut lukea muistaakseni ruotsin oppikirjoista ( tai sitten ei). Sisäänpääsy oli 100kruunua ja oltaisiin haluttu nähdä sormiapinoita, mutta sinne oli vielä erillinen sisäänpääsy niin päätetttiin skippailla se.

¨

Ensin mentiin ns. "lasten skanseniin", jossa lasien takana näki pupuja, pikku jyrsijöitä ja ainakin jotain matelioita. Paikalla tietenkin oli paljon lapsia, jotka osa kiipeili vaan leikkitelineissä eikä niitä tainnut ne puput häkeissä erityisemmin kiinnostaa. Katottiin nähtävillä olevat nopeasti ja lähdettiin takaisin ulos kiertämään kävelyreittiä Skansenin eläintarhassa. 

Mun mielestä koko Skansen oli aivan mielettömän kaunis paikkana. Korkealta näki upeesti koko Tukholman ja välillä tuntui kun olisi kävellyt Porvoossa katsellen niitä vanhoja taloja ja rakennuksia. Uskallampa myös veikata, että toi paikka on aivan mielettömän upea kesäaikaan. Ehkäpä sinne pitää suunnata uusiksi ensi kesänä. :)

Pohjoismaisia eläimiä käytiin kattomassa ja monella oli tosi söpöt aitaukset. Välillä mieleen tuli vähän Ljubljanan eläintarha, tosin mangustit oli näissä tapauksissa hirviä tai poroja... xDDDKiertelyn jälkeen lähdettiin bussilla takaisin keskustaan ja päätettiin käydä parissa liikkeessä ennen hotelliin siirtymistä. Voisin taas hehkuttaa niin paljon Urban Outfittersin parhautta! Niin paras kauppa ja voisin kävellä liikkeen kerrokset varmaan miljoona kertaa uudelleen ja uudelleen lävitse. Väsymys taisi yllättää meidät aika nopeasti. Ei sinäänsä ihme kun oli kävellyt koko päivän ulkona. Siirryttiin Omppuun ja taidettiin pitää jonkunlaiset pyjamabileet...

-A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti